Panda İle İlgili Bilgi

0

Panda nasıl bir hayvandır, nerede yaşar, ne yer? Pandaların özellikleri, türleri, üremesi, Pandalar hakkında bilgi.

Panda

Panda (Ailuropoda melanoleuca), dev panda olarak da bilinir, Çin’in güneybatı kesimlerindeki ormanlık alanlarda yaşayan, büyük ölçüde bambuyla beslenen, siyah ve beyaz tüylü, ayıya benzer memeli türüdür. Eskiden küçük pandayla birlikte, rakunların yer aldığı Procyonidae familyasında sınıflandırılıyordu. Günümüzde ise bu yaklaşım bir ölçüde değişmiş, dev pandayı ayılarla birlikte Ursidae familyasında sınıflandırma eğilimi ağırlık kazanmıştır. Öte yandan pandanın iskelet ve diş gibi bazı temel yapılarındaki özgünlüğe dikkat çeken uzmanlar, yalnız bu türün yer alacağı Ailuropodidae adında ayrı bir familya önermektedirler.

Batılılar pandanın varlığını ancak 1869′ da, Cizvit misyoner Armand David’in bulduğu panda postlarıyla öğrendiler. Ama canlı bir örneğini görmeleri için yılların geçmesi gerekti. 1913-15’te Stötzner Keşif Seferi’nde ilk kez Avrupalı gözlemciler canlı bir pandayı görebildiler. Eskiden görece geniş olan coğrafi dağılımı, yaşadıkları ormanların yok edilmesiyle daralarak Çin’in güneybatı kesiminde yer alan Sichuan eyaletindeki bambu ormanlarının yetiştiği dağlarla sınırlandı. Bu arada sayıları da iyice azaldı. Yabanıl ortamda ancak bin kadar panda bulunduğu sanılmaktadır. Çin ve öbür ülke hayvanat bahçelerindeki panda sayısı ise 100 dolayındadır. Soyu tükenmek üzere olan bu türün varlığını sürdürebilmesi için uluslararası dayanışma çerçevesinde büyük çaba gösterilmektedir.

Uzunluğu 1,5 m, ağırlığı 160 kg dolayında olan dev pandanın kalın ama kısa bir kuyruğu vardır. Vücudu, ilginç bir desen oluşturan sık ve siyah-beyaz tüylerle kaplıdır. Siyah olan ön bacakları ve omuzlarından geçen geniş kuşak, arka bacakları, gözlerinin çevresi ve kulakları, vücudunun beyaz tüylü öbür bölümlerinden keskin çizgilerle ayrılır. Bambuyla beslenen panda, taze sürgünleri ve yapraklan ön ayaklarındaki başparmağa benzer bir kemik çıkıntının yardımıyla kavrar. Geniş yüzeyli iri dişleri bambu bitkisinin sürgün ve köklerini çiğneyip öğütmeye uyarlanmıştır. Ama sindirim sistemi dişler dışında öbür Carnivora (etçiller) takımının üyelerinde görüldüğü gibi hayvansal besinleri almaya uygun yapıdadır. Bu nedenle bambunun temel bileşeni olan selülozu sindiremez. Sonuç olarak panda gereksindiği besini alabilmek için çok aşırı miktarda bambu tüketmek zorunda kalır. Ortalama olarak bir günde yediği bambu yaprak, sap ve sürgün miktarı 15-30 kg dolayındadır. Bunun için her gün 10-12 saatini beslenmeye ayırır.

Dev panda yürürken oldukça hantal görünür. Ama gövdesinden beklenmeyecek ölçüde çevik bir tırmanıcıdır. Üreme dönemi dışında yalnız yaşar. Genellikle mart-mayıs ayları arasında çiftleşir. Dişiler 122-163 gün süren gebelik döneminin ardından ağustos ya da eylül ayında bir ya da iki yavru doğurur. Yeni doğan yavrunun gözleri kapalıdır. Çok küçük olan bu yavruların ağırlığı 100 gr dolayındadır. Anne cılız yavrusunu iri ön pençeleriyle göğsüne yaslayıp özenle bakmaya başlar. Yavru panda yaklaşık 45 günlük olunca gözleri açılır, 75 günlük olduğunda yürümeye başlar. Bu dönemden sonra hızla gelişir. Yaklaşık 5 aylıkken bambu yemeye başlar. Yaşamının 18. ayında yalnız yaşamaya hazırdır. Eşeysel olgunluğa ise 6-7 yıl sonra erişir. Pandaların yabanıl ortamda yavaş bir üreme çevrimi vardır. Bakım altında üretilmeleriyse son derece güçtür. Bu nedenlerle yasak avlanma ya da yaşama ortamlarının yok edilmesi sonucu azalan sayılarını dengelemek hemen hemen olanaksızdır.

Pandalar hayvanat bahçelerinde sergilenen en gözde hayvanlardan biridir. Çin hükümetinin bir dostluk belirtisi olarak başka ülkelere vermeye başladığı bu hayvanların ilki Su-Lin’di. 1936’da yavruyken ABD’ye gelen Su-Lin 1938’de ölene değin Chicago yakınlarındaki Brookfield Hayvanat Bahçesi’nde yaşadı. 1972’de gene ABD’ye gönderilen biri dişi, öbürü erkek iki pandayı daha sonra öbür ülke hayvanat bahçelerine verilen pandalar izledi.

Yorum Yazmak İster misiniz?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.