Pars İle İlgili Bilgiler

0

Pars (Panthera pardus), leopar ya da panter olarak da bilinir, Carnivora (etçiller) takımının Felidae (kedigiller) familyasından yırtıcı memeli türüdür. Uzunluğu, 90 cm’lik kuyruğu dışında 210 cm, ağırlığı 50-90 kg, omuz yüksekliği 60-70 cm’dir. Ama bu ortalama delerleri çok aşan bireylere rastlanabilir.
Pars
Üst bölümleri sarımsı, alt bölümleri beyazımsı olan postu genellikle rozet biçimli irili ufaklı siyah lekelerle bezelidir. Jaguarın postundan farklı olarak rozetlerin içinde siyah benekler bulunmaz. Rozetlerin içindeki tüyler genellikle daha koyu sarıdır. Pars orman ve çalılıklarda barınan, yalnız yaşayan ve büyük ölçüde geceleri etkinlik gösteren bir hayvandır. Ama bazen güneşlendiği de olur. İyi bir tırmanıcıdır. Sık sık avından arta kalan parçayı ağaç tepelerine taşıyıp saklar. Küçük kemiricilerden antiloplara kadar, gücünün yettiği her hayvana saldırırsa da özellikle Afrika’da küçük ve orta büyüklükte antilopları, Asya’da gene benzer irilikteki antilopları ve geyikleri avlar. Köpekler ve Afrika’da babuinler sevdiği avlar arasındadır. Bazen sürülerden evcil hayvanları kaptığı gibi insanlara da saldırabilir.

Parsın belli bir üreme mevsimi yoktur. Dişi üç ay kadar süren gebelik döneminin ardından iki-dört (genellikle üç) yavru doğurur. İyi bir yüzücü olan pars çekinmeksizin suya atlar. Parsın tümüyle siyah renkte olanlan da vardır. Bu özellikteki bireylere daha çok Güneydoğu Asya’da rastlanmaktadır.

Parsın doğal yaşama alanı Afrika, Arabistan Yarımadası, Anadolu, İran, Orta Asya, Hindistan, Güneydoğu Asya, Çin ve Mançurya’dır. Günümüzde bu geniş alanın birçok kesiminde soyu tükenmiştir. Türkiye’de yakın tarihlere değin Doğu Anadolu Bölgesi’nde, Karadeniz Bölgesi’nin batı, Ege Bölgesi’nin güney kesimlerinde ve Akdeniz Bölgesi ormanlarında yaşadığı bilinen bu türün 1974’ten beri izine rastlanmamıştır.

Yorum Yazmak İster misiniz?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.